Министерството на икономиката и индустрията е сезирало Агенцията за държавен финансов

...
Министерството на икономиката и индустрията е сезирало Агенцията за държавен финансов
Коментари Харесай

Бухалка ли е КЗП: Министър сезира АДФИ, КПКОНПИ и прокуратурата

Министерството на стопанската система и промишлеността е сезирало Агенцията за държавен финансов надзор, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура след инспекция в Комисията за отбрана на потребителите. Това излиза наяве от отговор на ведомството до OFFNews.

Поводът на инспекцията са множеството оплаквания за  от страна на КЗП, журналистически следствия и тъжби на чиновници в КЗП. 

" Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ надзор в отбрана на потребителите, и постанова предприемане на дейности за застраховане на ефикасното й действие. Ето за какво със заповед на министъра на стопанската система и промишлеността Инспекторатът на Министерството е направил към този момент извънпланова инспекция в Комисията за отбрана на потребителите ", изясняват от МИИ.

Докладът от инспекцията обаче няма да бъде обществено оповестен, защото резултатите съдържат персонални данни, разкриващи икономическата и обществената еднаквост на съответни лица.

Относно инспекциите заради   " Борн уинър " и наложените стотици наказания на търговците, които го продават, а не на производителя, от Министерството на стопанската система изясняват, че знаят за инспекциите от КЗП и ги дефинират като " образци за нерегламентирана интервенция и целенасочена акция против търговци ".
Както OFFNews писа в свое следствие, от месеци КЗП е съсредоточила работата си извънредно върху въпросните протеинови питейни заведения и глобява наред поради тях огромни търговски вериги. Те, от своя страна, завеждат каузи и ги печелят, а разноските ще платят данъкоплатците. Всичко това идва на фона на галопираща инфлация и несанкционирани търговски практики с неравноправни клаузи в доста сфери, които остават незабелязани от комисията, съгласно която колосалният проблем на българските консуматори са марка протеинови питейни заведения.
КЗП е почнала да ревизира търговците напролет на 2023 година, като протеиновият бар остава проблем №1 на регулатора в продължение на месеци. Наложени са стотици санкции, а повода актовете да са толкоз доста е, тъй като КЗП издава постановления за всеки обособен обект на веригите и ги глобява за съответни усети на протеиновите питейни заведения. Така, да вземем за пример, един от магазините на комерсиална верига в Пловдив е санкциониран за продажба на протеинови питейни заведения с усет " шоколад и лешник " и " бананов млечен шейк ", различен - за " шоколадово брауни ", а трети - за барче с усет " шоколадов мус ".

Оказва се, че в Министерство на стопанската система не е постъпвала информация от КЗП за размера на санкциите, наложени на търговците за продажбата на протеиновите барчета. 

Справка на OFFNews сподели, че на съвсем всяко съвещание на Комисията в последните месеци има отчет за нелоялна комерсиална процедура при продажбата на барчетата. В края на септември в съвещанието на комисията докладните за тези барчета съставляват 1/3 от всички точки - . 

Жалбите против активността на КЗП са с над 60% повече спрямо предходните две години, изясняват още от МИИ. 

Проверката в регулатора от страна на министерството е почнала заради постъпили сигнали от чиновници на Комисията, свързани с конфликт на ползи, непозволени уволнения, закани за санкции и уволнения на чиновниците в администрацията, неспазване на правосъдни разпоредби, съмнителни анулира на издадени актове и други.

Значителна част от сигналите се удостоверяват от осъществените инспекции. От МИИ изясняват, че те засягат проблеми, подбудени от неспазване на законоустановените периоди и чести кадрови промени.

Очакват се промени в състава

Заради това министърът на икономиката Богдан Богданов е предложил промени в Комисията за отбрана на потребителите. Промените имат поддръжката на министър-председателя, чака се координиране и с вицепремиера, като чака в най-кратки периоди измененията да бъдат утвърдени.

Новото управление бе  За председател на комисията бе назначен Стоил Алипиев, а за членове Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Алипиев е правист по обучение. През последните седем години е ръководител на Управителния съвет на Сдружение „ Национална асоциация за отбрана на потребителите “ и като подобен от 2020 година е член на Съвета по акредитация към Изпълнителна организация „ Българска работа за акредитация “.

Работил е като специалист в областта на публичните поръчки в Министерството на правораздаването в интервала 2014 г.-2015 година и в Министерството на образованието и науката в интервала 2013 г.–2014 г. 

Ангел Джалев е правист по обучение. От 2019 година до 2022 г. е шеф на отдел в Държавна организация „ Технически интервенции “. Преди това е прокурорски асистент в разнообразни отдели към Върховна касационна прокуратура. 

Константин Арабаджиев е бил член на Комисията за отбрана на потребителите в интервала март 2015 година – май 2022 година От 1999 година до 2003 година е бил кмет на регион „ Студентски “ в Столична община. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР